De Gedragscode voor de vertrouwenspersoon, aangesloten bij CvVp
De Gedragscode voor de vertrouwenspersoon, aangesloten bij CvVp, is een essentieel document dat de normen en waarden vastlegt waaraan vertrouwenspersonen moeten voldoen bij het professioneel uitoefenen van hun taak. Het biedt richtlijnen voor zowel de vertrouwenspersoon zelf, de medewerkers die zich tot hen wenden, als de organisaties waar zij werkzaam zijn.
Beroepsethiek en integriteit vormen de basis van de gedragscode. Vertrouwenspersonen dienen zich te gedragen volgens de hoogste professionele normen en waarden, met inachtneming van de sociale en ethische normen. Zij dienen onafhankelijk en transparant te handelen, en mogen geen persoonlijke belangen laten prevaleren boven die van de medewerkers of de organisatie.
Vertrouwelijkheid is een cruciaal aspect van het werk van de vertrouwenspersoon. Zij dienen een strikte geheimhoudingsplicht te hanteren, die ook na beëindiging van de begeleiding voortduurt. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij een conflict van plichten of juridische procedures, kan deze geheimhoudingsplicht doorbroken worden. Het waarborgen van de privacy en vertrouwelijkheid van medewerkers staat centraal in het werk van de vertrouwenspersoon.
Kernwaarden en competenties zijn essentieel voor vertrouwenspersonen. Zij dienen integer, betrouwbaar en empathisch te zijn, en te beschikken over de juiste vaardigheden en kennis om hun taak naar behoren uit te voeren. Door zich continu bij te scholen (hetgeen geen verplichting is om het keurmerk te mogen voeren) en te ontwikkelen als vertrouwenspersoon, kunnen zij optimaal blijven bijdragen aan een veilige werkomgeving voor medewerkers.
Het (tussentijds) beëindigen van de werkzaamheden voor een medewerker behoort tot de mogelijkheden van de vertrouwenspersoon, mits dit naar redelijkheid en in overleg met de medewerker gebeurt. Klachtenbehandeling en dossiervorming zijn eveneens belangrijke aspecten van het werk van de vertrouwenspersoon, waarbij zij zich dienen te houden aan het Reglement klachtenbehandeling en zorgvuldig om moeten gaan met het bewaren en vernietigen van dossiers.
Kortom, de Gedragscode voor de vertrouwenspersoon, aangesloten bij CvVp, is een leidraad voor professioneel en ethisch handelen in het belang van medewerkers, organisaties en de samenleving als geheel. Het waarborgt de integriteit en kwaliteit van het werk van vertrouwenspersonen en draagt bij aan een veilige werkomgeving voor iedereen.
Professioneel handelen van de vertrouwenspersoon
1.1 Onafhankelijkheid en neutraliteit
De vertrouwenspersoon dient te allen tijde onafhankelijk en neutraal te blijven in zijn/haar rol als vertrouwenspersoon. Dit houdt in dat de vertrouwenspersoon geen belangenconflicten mag hebben en dat hij/zij geen partij kiest in eventuele conflicten binnen de organisatie. De vertrouwenspersoon dient objectief en onpartijdig te blijven in zijn/haar oordeel en handelen.
1.2 Vertrouwelijkheid
Vertrouwelijkheid is een essentieel onderdeel van het werk van de vertrouwenspersoon. Alle informatie die de vertrouwenspersoon ontvangt van de medewerker dient vertrouwelijk te worden behandeld. De vertrouwenspersoon mag deze informatie niet delen met derden, tenzij met expliciete toestemming van de medewerker of wanneer de veiligheid van de medewerker of anderen in gevaar is.
1.3 Verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid
De vertrouwenspersoon heeft een grote verantwoordelijkheid naar de medewerker en de organisatie toe. Hij/zij dient zijn/haar werkzaamheden met zorgvuldigheid en professionaliteit uit te voeren. De vertrouwenspersoon moet zorgen voor een veilige omgeving waarin de medewerker zich vrij voelt om zijn/haar verhaal te delen.
1.4 Deskundigheid en continuïteit
De vertrouwenspersoon dient voor het voeren van Het Keurmerk Vertrouwenspersoon te beschikken de vereiste ervaring, voldoende kennis en vaardigheden om zijn/haar werk goed uit te kunnen voeren.
Vertrouwenspersonen zijn niet verplicht om zich te laten certificeren. Vertrouwenspersonen die zich onderscheiden door het voeren van ons keurmerk laten hiermee zien dat voor hun de rol van vertrouwenspersoon niet ‘zomaar iets’ is. Zij tonen commitment, en laten zien dat zij zich moeite getroosten om zich, daar waar noodzakelijk, adequaat te scholen, een voorwaarde natuurlijk voor het volwaardig functioneren als vertrouwenspersoon.
Daarnaast zal een zichzelf serieus nemend vertrouwenspersoon zich blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon beschikbaar en bereikbaar is voor de medewerkers wanneer zij hem/haar nodig hebben.
1.5 Klachtenregeling
De vertrouwenspersoon dient op de hoogte te zijn van de klachtenregeling binnen de organisatie waarvoor hij werkzaamheden verricht en deze op correcte wijze toe te passen wanneer dat nodig is. De vertrouwenspersoon moet de medewerker informeren over de mogelijkheid tot het indienen van een klacht en hem/haar hierin begeleiden.
1.6 Samenwerking en overleg
De vertrouwenspersoon dient goed samen te werken met andere betrokkenen binnen de organisatie, zoals HR, leidinggevenden en andere vertrouwenspersonen. Het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon overleg pleegt en samenwerkt met deze partijen om tot een passende oplossing te komen voor de medewerker.